lördag 30 april 2011

Rast, vila!

Det blev en påskhelg i fårhuset. Vår förhoppning var att det skulle lamma som mest under dessa dagar. Och så blev det. På lite drygt en vecka har det fötts 100 lamm!

Vi stänger alltid in en nylammad tacka i en mindre box med sitt/sina lamm några dagar så att de får knyta an och så att lammen kommer igång att dia. Och under påskhelgen blev det många boxar... Sen släpper vi ihop dem i mindre grupper, beroende på hur många lamm de har. Då kan vi anpassa fodergivan bättre.

När lammen är ca 1/2- 1 dygn väger vi dem. Det är bra för att om vi misstänker att någon lamm äter dåligt el dyl så har vi en födelsevikt att kolla mot. Dessutom är det intressant framöver för att se hur de växer och om tackan har fått jämnstora lamm. Sen märker vi dem i örat med vår gårds produktionsplatsnummer och ett individnummer. I år börjar alla på 11 eftersom det är år 2011.

Eftersom vi prickade in lamningstoppen till påsk så får vi i år en lugnare valborgsmässoafton. Men jag tror jag ska satsa på att sova ikväll  (förutsatt att ingen tacka ligger och lammar) istället för nattsudd vid brasa. Efter en veckas intensiv lamning finns det sömn att ta igen! Vi har ju trots allt ca 15 tackor som inte lammat än.

onsdag 20 april 2011

Livet på landet

Jag tror nog att bondbarn har det lite bättre än stadsbor! ;-)


torsdag 14 april 2011

Nu finns det skinn i butiken

Nu äntligen har skinnen anlänt från berederiet. Och eftersom jag vet att det är fler än vi som längtat efter dem så håller vi  
butiken öppen fredag kväll (15/4) och söndag kväll (17/4) 
kl 18-20
Om de tiderna inte passar är ni välkomna att ringa och avtala annan tid. Vi är oftast hemma eftersom vi är mitt uppe i lamningen. Vilket också gör att vi ibland är upptagna med att passa upp på lammande tackor, så svarar vi inte så ring igen eller lämna ett meddelande!
Och nu äntligen börjar det så smått grönska i rabatten. Pingstliljor trotsar snön och krokusarna är på gång. Underbara vår!

onsdag 6 april 2011

Lamm!

Nu har de fösta lammen kommit. Två tackor lammade igår och ytterligare tre tackor har lammat idag. Lammen på filmen kom i eftermiddags. De andra tackorna i fårhuset tyckte att det var dags för pellets, därav de gälla rösterna i bakgrunden... Det känns roligt att lamningen kommit igång. Det är ju det här vi gått och väntat på och laddat för sen en tid tillbaka!

måndag 4 april 2011

Fler lammgrindar i väntan på lammen

 
Vi passar på att spika ihop lite fler grindar till lammboxar åt nylammade tackor i väntan på att lammen ska börja komma. Ett sådant jobb som vi tänkte att det kan vi ju passa på att göra mitt i vintern. Men det kommer nästan alltid annat som behöver göras. Och i ärlighetens namn så kändes det väl inte så lockande att ställa sig och spika den här kalla vintern... Men nu är vi rustade för lamning.
Storasyster har varit hemma med vattkoppor veckan som gick, och de har inte riktigt gett med sig än så hon är hemma idag också. Så då får hon också vara med och jobba lite. Fast roligast är det ju att cykla!