söndag 24 juni 2012

Midsommar!

Äntligen en klarblå himmel! Flaggan i topp!

Vi har haft en fin midsommar. Nu är det äntligen sått. Så när som på en fläck som inte torkat upp pga dåligt fungerande täckdikning. Och vi har slagit första skörden som blev bra, både till mängd och kvalitet. De sista balarna pressas i skrivande stund. Så nu har vi gott om bra foder till nästa stallperiod. Det känns tryggt!


Rönnarna blommar för fullt. Står man under dem så surrar det som om ett bisamhälle svärmat. Blir det mycket rönnbär i år mån tro? Och hur var det, blir det då mycket eller lite snö till vintern? Nä, vintern vill vi väl inte tänka på nu!?

fredag 15 juni 2012

Mellan hägg och syren


Sällan har vi väl "vårbrukat" så här sent. Men med allt regn som fallit den senaste tiden har vi inte kunnat göra annat än vänta. Den plöjda tegen har hunnit bli ordentligt grön... Det syns ju knappt vad som är vall och vad som är öppen jord på bilden ovan! Nu ikväll har maken harvat ett varv men det bar inte riktigt överallt än så han fick lämna en stor fläck för att inte bli kvar själv!

Ett skolboksexempel på hur man kan uppföröka kvickrot syns i bilden ovan. Det är kört med jordfräs några drag, för att jämna till slutfåror och där det var extra tuvig gammal vall. Då har kvickrotens rotutlöpare sönderdelats och tröttar man inte ut den genom att harva när några få blad kommit upp så uppförökas den enormt. Eftersom det finns stor risk för att det blir mycket kvickrot i denna vall så har vi beslutat att det får bli ettårig rajgräsvall i år och så får vi plöja och jordbearbeta en vända till innan vi sår in med betesblandningen. En vall ska ju ligga i flera år och då vill vi att det ska bli så bra som möjligt från början.

Eftersom vi enbart ska så in lite ny vall så är det ingen panik att få ned fröna i jorden för vår del. Värre är det för potatis- och spannmålsbönderna. De drabbades dessutom rätt hårt i höstas då de inte kunde bärga all skörd pga det myckna regnandet då. Det är minsann inte helt enkelt att vara bonde och vara utelämnad åt vädrets makter. All planering under sommarmånaderna styrs rätt mycket av väderleken.
Ett av äppelträden på gården är i full blom. Fantastiskt vackert. Det inger hopp om en vacker och härlig sommar!

fredag 8 juni 2012

Bete och blötväder

För två veckor sen släppte vi ut fåren på bete. Som alltid är det skönt att få ut dem ur fårhuset. Det märks att tackorna längtar ut. I år har vi dessutom haft ovanligt mycket lamm som lärt sig krypa upp på foderbordet vilket är både irriterande, då vi snavar på dem när vi ska fodra samt att de ibland förirrar sig bort från sin mamma, och dessutom gör sina behov i mammornas mat... inte något vidare bordsskick!

Lilla medhjälparen och mor
Sommarvärmen låter vänta på sig och den första hagen var ganska snabbt avbetad. Nu är de på andra betet. Och veckan som gått har det regnat mer eller mindre oavbrutet. Det började med ett par dygn då det kom över 100mm regn. Väldigt ovanligt för den här årstiden. Vi hade precis börjat med vårbruket men nu blev det tvärstopp. Och det lär dröja innan det torkat upp så pass att vi kan fortsätta. Jag minns höstens regnande och bäcken som svämmade över och kan inte låta bli att undra vad som hänt med vädret. 

Traktorn vår har idag varit på annat jobb. Våra grannars yngsta flicka har tagit studenten och som brukligt har alla klasser åkt runt stan på vagnar. Vi höll oss dock hemma. Det är tillräckligt med folk i stan ändå! Ikväll har vi kunnat njuta av solen och för första gången på länge ser vi blå himmel. SMHI verkar spå mer regn till veckan, men jag hoppas att det inte stämmer. Nu vill vi ha sommarvärme!