måndag 27 augusti 2012

Riksbedömda baggar

I lördags var det riksbedömning i Avan, Luleå. Vi tog med oss tre bagglamm. Och som alltid är det spännande att se och höra vad riksdomaren tycker. Och lite beslutsvånda är det alltid inför riksbedömningen. Tar vi med rätt djur...? Transporten vi har passar till tre djur så därför brukar vi ta med oss just tre bagglamm. 
Det här året kan vi känna oss nöjda med att vi gjorde rätt val! Samtliga tre bagglamm fick bra poäng! Och nu följer lite gotlandsfårsnörderi med poäng, för de som tycker det är lika intressant som jag! ;) Den bästa av dem fick 4,5p i helhet och totalt 26,5p! Dessutom fick han 8-9-8, R på kroppen.
Näst bäst fick 4p i helhet och totalt 26p, R-. Också en fin bagge. Och sisten ut fick även han 4p i helhet och totalt 24p. Han var ojämn i färgen så det drog ned poängen. Även han R-. 
Jag och mor firade med ett (eller eg flera...) glas vin på kvällen! :) 
Baggen med hösta poängen är redan såld. Och 26-poängaren har en köpare på gång. Så en bagge finns än så länge kvar ifall det är någon som är intresserad.

måndag 20 augusti 2012

Mönstring och ytterligare investeringar

Förra helgen mönstrade vi alla lammen. Det flöt på bra. Det är är en klar fördel när vi hunnit köra igenom lammen i hanteringsrännan några gånger innan (men det brukar inte vara alla år vi hinner med det). Far har hjälpt oss göra en båge att spänna fast lammen i när vi ska mönstra pälsen. Så först vägde vi igenom alla och sen monterade vi bågen och så fick de gå en sväng till för att bli pälsmönstrade.
Ca 20 tacklamm ska vi spara till rekrytering. Och så ska vi ta med tre bagglamm på riksbedömningen i Avan till helgen. Vilka de blir är inte riktigt spikat än. Vill passa på att slå ett slag för detta event! Kom dit om ni är på jakt efter en bagge till hösten! Det kommer finnas pälsbaggar och finullsbaggar med på bedömningen. Det är även ett bra sätt att knyta kontakter om ni har tänkt börja med får. 
Ett av våra bagglamm åkte igår till Jämtland, till min morbrors gård. Vi hoppas han kommer göra ett bra jobb där!
I veckan som gått har vi även kommit en etapp längre på ett nytt projekt här på gården. Det är den gamla ladugården som genomgår en förvandling.
 
När vi började skrapa färg hittade vi kornas meny från sent 70-tal, som mor en gång målat.
Den murade delen av ladugården kommer bli min och mors ateljé för skinnsömnad, tovning mm samt inrymma gårdsbutiken och så kommer vi få plats med ett fikarum och en liten toa också. Det är en dröm som jag länge närt och som nu går i uppfyllelse. Fantastiskt roligt! Så det gamla golvet har rivits ut, tack och lov att det inte armerades då som nu! Och så har vi nu gjutit nytt golv.
Stora maskiner på gården.
 

Vi inspekterar gjutningen.
Nu gäller det att ingen klampar in förens det stelnat!
Nästa etapp blir att få upp en mellanvägg. Den "nyare" delen av ladugården (utbyggd 1963...) blir snickarverkstad så småningom. Och med ingång från baksidan så blir det ett förbättrat utrymme för baggarna och ev sjuka djur.
Sen ska innertaket fixas. Fönster ska skrapas, några rutor bytas ut, kittas om, målas... Det är många timmars jobb kvar. Men det ska bli så härligt med en ateljé att husera i!

söndag 5 augusti 2012

Vi har investerat

Vår gamla vågbur har bytts ut mot en ny med digitala vågbalkar och display. Känns mycket bra och besparar mycket tid! Rännan fram till vågburen är ett tidigare hemmabygge. 
Foto: Peter Lysholm

Foto: Peter Lysholm

Den här tiden året väger vi lammen regelbundet för att kontrollera att de växer som det ska och för att kunna planera inför höstens slakt. Om ca en vecka ska vi mönstra alla lamm också, dvs vi ska gå igenom alla och titta extra noga på ullen och på hur de ser ut (kropp, benställning mm). Sen börjar det roliga med att plocka ut vilka vi ska spara till livdjur (tacklamm som ska få bli mammor till fina lamm nästa år). Förhoppningsvis är det några fina bagglamm också som vi kan ta med på riksbedömningen.