tisdag 12 januari 2010

Det nya året tar sin början

Ja, så är det nya året här. Och livet på gården återgår till vardag. Julgranen står fortfarande kvar inne, men den barrar rejält och jag hade tänkt att den skulle åkt ut ikväll men det får blir imorgon istället.

I fårhuset så körde vi under trettondagshelgen in hö på foderbordet och körde upp vår balsnittare till maskinhallen. Vi ska montera en värmare på hydraultanken eftersom det är så precis att vi får igång den när det är kallt.
Dagen därpå hade vi mer än -30 grader och då kändes det bra att fåren hade gott om hö på foderbordet. Och det kändes bra att se att vattnet fungerade utan problem trots de många minusgraderna. I vårt förra fårhus frös alltid vattnet om det blev rejält kallt. Men... (det är alltid ett men...) I lördags upptäckte jag att en av vattenkopparna var torr. Tack och lov hade temperaturen då vänt, och nu har vi de senaste dagarna haft nollgradigt eller till och med ett par plusgrader. Eftersom vattenkoppen fortfarande stått tom hela dagen igår så var jag idag på väg att skruva loss den och börja värma slangen under.


Väl i fårhuset möttes jag av... ta da! Vatten! En fungerande vattenkopp. Jag behövde inte skruva. Det är fint när saker löser sig självt! :)
Att vattnet fryser någon mer gång tror jag inte vi behöver vara oroliga för när vi fått upp djurantalet i stallet. Som det är nu så var det två vattenkoppar i den fållan så omsättningen på vatten var förmodligen låg i just denna vattenkopp.

Baggarna har flyttat upp till ladugården nu. Förhoppningsvis så har de gjort sitt jobb. Ungbaggen, som är ny för året, klarade kvalhöjden på 1,05m i mitten på december. Så efter en kort visit hos tackorna i gruppen intill höjde vi grindarna. Sen var det ganska lugnt. Men i lördags så hade han tagit sig över igen så då flyttade vi höjdhopparen till ladugården i stället. Och så gjorde vi en rockad bland tackorna så nu är alla ungtackor samlade i en grupp. Vi brukar göra så för att de unga inte ska behöva trängas med de äldre vid matbordet.

Mannen i huset har haft fullt upp under jul med affärer. Vad det handlar om återkommer jag till senare! :)

Inga kommentarer: