lördag 28 augusti 2010

En regnig dag på jobbet

När vi vägde igenom alla lammen i onsdags och plockade ut den första omgången med slaktmogna lamm så regnade det. Och inte har vi någon sådan avancerad våg som elektroniskt registrerar vikter utan det är manuell avläsning och anteckning av vikter på hederligt papper. Så vi hade paraply med oss.


Men det var jobbigt att försöka håll paraplyet och anteckna samtidigt, händerna räckte inte till. Så jag tog några remmar, de fungerar till nästan allt! Snyggt va!? Det fungerade i alla fall. Mor förevigade mig med mobiltelefonen.

Lammen har vuxit bra sen senaste vägningen och det känns bra. I torsdags åkte första gänget i väg med slaktbilen. De tackor som vi inte ska ha kvar, av olika anledningar, åkte också med det gänget. Lite sorgligt kändes det att skicka iväg en av dem, hon har varit så sällskaplig och snäll och alltid kommit fram och velat bli kliad. Men ena sidan av juvret har sinat och vi kan inte ha kvar en tacka med bara en fungerande spene när de i regel får två lamm per säsong. Jag hoppas hon är på en härlig äng i fårhimlen nu!

tisdag 24 augusti 2010

Ändrade öppettider

Nu ändrar jag öppettiderna i gårdsbutiken från "sommartid" till "vintertid". Dvs gårdsbutiken håller öppet torsdagkvällar kl 18-20.
Som vanligt går det bra att ringa om ni önskar komma på annan tid, är vi bara hemma och har möjlighet så låser vi upp butiken även på andra tider!

måndag 16 augusti 2010

Separation och mönstring

I lördags hade vi stora separationsdagen...

Lammen fick flytta till nytt bete. Och tackorna fick flytta de med, fast till en annan hage i andra änden av ägorna. Det blir lite bräkigt till en början, men ganska snart blir det tyst och tackorna kan koppla av och ladda inför nästa säsong.

Lammen har fått komma till årets vallinsådd med rajgräs. Smaskigt värre!

Jag provade att åka fårvagn med några tackor. Det gick fint! Fotade med telefonen för att sysselsätta mig lite på resan. :)

Idag har vi mönstrat lammen. I år har vi tagit hjälp av ett proffs, Margareta Källberg. Det har varit både intressant och lärorikt. Tyvärr hann jag inte med att fota något för jag hade fullt upp med att skriva protokoll. Nu återstår att mata in bedömningarna i Elitlamm och sen sitta och vrida och vända på siffror och härstamningar tills vi benat ut vilka som ska vara kvar till liv. Ett roligt nöje tycker mor.
Men först ska vi på mönstringskurs i dagarna två, med Margareta som kursledare, hos Anna-Carin i Avan. Det blir kul!

tisdag 10 augusti 2010

Stora Nolia och piteUnika

Om ni besöker Stora Nolia i Piteå nu i veckan så tycker jag att ni ska besöka piteUnikas monter (U5028, nära Noliahall 1 o 2). Förutom att ni naturligtvis träffar trevliga människor där och får veta mer om vad föreningen kan erbjuda så kan ni också inhandla årets första (?) julklapp i form av en "Unikabox".


Unikaboxen är ett presentkort med aktiviteter och hantverk från piteUnikas företag. Ett present med stor bredd och garanterat unik!


I montern finns även en liten presentation av Eufåria. Liten men naggande god! Och vill ni träffa mig i egen hög person så finns jag där under hela torsdagen.