måndag 4 juli 2011

Besök på gården

Idag har jag haft besök av P4 Norrbottens Sommarradio. De gjorde ett reportage om mig och fåren och mitt senaste hantverk, tryckning på skinn. Det var roligt, om än lite pirrigt i magen en stund innan. Men med mina får runt om mig så känner jag mig trygg! Vi började i fårhagen och jag lockade fåren till mig med en hink med smaskiga pellets. Då gäller det att stå stadigt på backen för man blir lätt omkullknuffad av ivriga tackor!
Beatrice Karlsson intervjuar fåren. - Bäääää, sa de!! 

Här kan du lyssna på inslaget på webradion.
Det var riktigt roligt. Hade gärna pratat mer men tiden rinner iväg fort och i radion gäller det att hålla tiderna!


Jag berättade ju även lite om tryckning på skinn. Här har jag provtryckt lite. Själva tekniken i sig är inte så komplicerad. Man använder vanlig tygfärg, tex den från Panduro. Och så stämplar/block i trä som man rollar på färg och sen trycker. Det kluriga är att komponera mönster. Och så gäller det att vara stadig på handen vid tryckningen och inte tveka. Tryckt tryck sitter och går ej att göra om!
Här är fällen jag tryckte på kursen med Britt Solheim. Enligt norsk tradition så har den vatten (kantbården), växter, djur, sol och det femte tecknet, här i form av hjärtan. Den här fällen, sydd av två skinn, brukar jag ha i barnvagnen på vintern som åkpåse. Så för säkerhets skull tryckte jag också en labyrint nere i vänstra hörnet, för att lura in troll och otäckheter så de går vilse där!

Det här skinnet tryckte jag också på kursen. Det är nu vaxat för att få en lite tåligare yta. Tanken är att jag och mor ska sy mössor från detta skinn. Tror det kommer att bli snyggt!

3 kommentarer:

Cathis stick och sy sa...

Hej.Så fina saker du har gjort.Trevlig sommar
Catharina

Marieberg sa...

Så fantastiskt fint hantverk!!
Så klokt att lura bort trollen med en labyrint ;-), roligt!

Nettan sa...

Hej!

Såg vilka fina skinn du har gjort och undrar hur du har vaxat dem?
MVH Anette Hultman