lördag 28 april 2012

Får får lamm...

Två nyfödda lamm
Nä, tre lamm var det visst!
Det har varit en intensiv vecka med mycket lamm. Förra söndagen lammade 15 tackor=28 lamm (plus två dödfödda) på en och samma dag. Det var nytt rekord på gården. På måndagen räknade jag till 34 småboxar med nylammade tackor. Grindar och vattenhinkar räckte precis! Totalt har vi 93 tackor som ska lamma (om nu alla är betäckta). Nu är det bara 4 tackor kvar som inte har lammat, plus en som det syns tydligt på att hon inte är dräktig.
Boxar med nylammade tackor nästan överallt
Får får lamm!
Stora dottern pysslar om flasklammen
För ett par år sen hade vi medellamningsdag kring den 30 april. Ifjol blev medellamningsdag 24-25 april. Och i år hade hälften av tackorna lammat redan den 20 april. Dessutom har årets lamning varit väldigt synkroniserad, trots att vi inte med avsikt har försökt synkronisera tackorna. Det har varit lite hektiskt nu när så många lammar på så kort tid. Men sen i sommar och till hösten kommer vi nog tycka att det är bra för det bör innebära aningen tidigare slakt också, om nu sommaren blir bra!
Snön töar i rasande takt
Krokusen hälsar solen välkommen

Nog är det vår i luften nu!
Storspoven har kommit och sjunger drillande över fälten. Och vi njuter av vårsolen nu när vi hinner pusta ut lite efter "babyboomen".

1 kommentar:

Therese på Granne med Pellgårn sa...

Oj, vad mycket vår och får!
härligt:)
Hos mig är lammningen klar idag.
På vår lilla gård gav det sjutton lamm totalt.
Ha en skön Valborg:)
Hälsar/ Therese