måndag 20 augusti 2012

Mönstring och ytterligare investeringar

Förra helgen mönstrade vi alla lammen. Det flöt på bra. Det är är en klar fördel när vi hunnit köra igenom lammen i hanteringsrännan några gånger innan (men det brukar inte vara alla år vi hinner med det). Far har hjälpt oss göra en båge att spänna fast lammen i när vi ska mönstra pälsen. Så först vägde vi igenom alla och sen monterade vi bågen och så fick de gå en sväng till för att bli pälsmönstrade.
Ca 20 tacklamm ska vi spara till rekrytering. Och så ska vi ta med tre bagglamm på riksbedömningen i Avan till helgen. Vilka de blir är inte riktigt spikat än. Vill passa på att slå ett slag för detta event! Kom dit om ni är på jakt efter en bagge till hösten! Det kommer finnas pälsbaggar och finullsbaggar med på bedömningen. Det är även ett bra sätt att knyta kontakter om ni har tänkt börja med får. 
Ett av våra bagglamm åkte igår till Jämtland, till min morbrors gård. Vi hoppas han kommer göra ett bra jobb där!
I veckan som gått har vi även kommit en etapp längre på ett nytt projekt här på gården. Det är den gamla ladugården som genomgår en förvandling.
 
När vi började skrapa färg hittade vi kornas meny från sent 70-tal, som mor en gång målat.
Den murade delen av ladugården kommer bli min och mors ateljé för skinnsömnad, tovning mm samt inrymma gårdsbutiken och så kommer vi få plats med ett fikarum och en liten toa också. Det är en dröm som jag länge närt och som nu går i uppfyllelse. Fantastiskt roligt! Så det gamla golvet har rivits ut, tack och lov att det inte armerades då som nu! Och så har vi nu gjutit nytt golv.
Stora maskiner på gården.
 

Vi inspekterar gjutningen.
Nu gäller det att ingen klampar in förens det stelnat!
Nästa etapp blir att få upp en mellanvägg. Den "nyare" delen av ladugården (utbyggd 1963...) blir snickarverkstad så småningom. Och med ingång från baksidan så blir det ett förbättrat utrymme för baggarna och ev sjuka djur.
Sen ska innertaket fixas. Fönster ska skrapas, några rutor bytas ut, kittas om, målas... Det är många timmars jobb kvar. Men det ska bli så härligt med en ateljé att husera i!

Inga kommentarer: