söndag 14 oktober 2012

Blöt höst, igen...


Det känns som om förra hösten går i repris... Ett evinnerligt regnande som liksom aldrig verkar ta slut. En del kanske sett på nyheterna hur vägar rasat och översvämmats här i södra Norrbotten och norra Västerbotten. Själva har vi klarat oss någorlunda. Men fåren har vi fått ta hem från betena. Nu är de under tak och serveras ensilage. Ett par omgångar lamm är kvar och de ska åka till slakteriet innan månaden är slut. Så är planen i alla fall.
  
Sista helgen i september var jag till Lövånger på tovningskurs. Det var Hushållningssällskapet som arrangerade ihop med Gröna Navet. Gunborg Ångman var kursledare. Det var en mycket lyckad kurs. Jag fick med mig många värdefulla kunskaper hem, jag som bara "experimenttovat" på egen hand. Och som vanlig på fårrelaterade kurser så är det väldigt trevliga och roliga människor! :) Så några nya härliga bekantskaper blev det också!
Det tovades hattar, vantar, väskor och själv gjorde jag ett par små babytossor. Jag ska sticka en mudd på dem också, så de är inte riktigt klara. 

Är full av inspiration inför vinterns julmarknader. Nu gäller det bara att få iväg de sista lammen till slakt, få ned alla stängsel och göra höst på gården så ska vi ta itu med hantverksalstrandet inför jul. 
Vi är anmälda till Gammeldags julmarknad i Öjebyn den 17-18 nov och julmarknaden på Fagervik den 1-2 dec. Det börjar vara ont om skinn hemma nu. Vi har ca 4-5 st kvar från fjolårssäsongen. Förhoppningsvis kommer säsongens första sändningen från berederiet i slutet av  november.
När jag läste senaste numret av Fårskötsel hittade jag en uppmaning om att skicka in mobilbilder från vardagssysslor på fårgårdar till tidningen. Och så läste jag att det fanns en fårbonde på Instagram - bondeneinar. Kul! Jag finns också på Instagram, som jossetant. Där hamnar bilder både på får och familjeliv. Bilderna i det här inlägget har jag hämtar därifrån. Finns det månne fler instagramande fårägare?

3 kommentarer:

re.do sa...

Hej Hallå! :) Vad skoj att du hittade mig! Lever fortfarande på tovningsinspirationen. Man har ju hel del här hemma som ska skötas, men jag har klippt ut lite mallar, så jag ska "bara" kunna sätta igång nu :D Jaa, världen är alltbra liten! Jag kommer att kolla in din blogg i fortsättningen, var så säker! :)

Anonym sa...

Helt nybliven fårägare här! Heter lusciniae på instagram. Ses där!/Petra

Titti sa...

Hej! Här regnar det med, hopplöst för våra bönder med trösk och vallskörd... så fina tossor du tovat! Kram på er!
/Titti