lördag 30 april 2011

Rast, vila!

Det blev en påskhelg i fårhuset. Vår förhoppning var att det skulle lamma som mest under dessa dagar. Och så blev det. På lite drygt en vecka har det fötts 100 lamm!

Vi stänger alltid in en nylammad tacka i en mindre box med sitt/sina lamm några dagar så att de får knyta an och så att lammen kommer igång att dia. Och under påskhelgen blev det många boxar... Sen släpper vi ihop dem i mindre grupper, beroende på hur många lamm de har. Då kan vi anpassa fodergivan bättre.

När lammen är ca 1/2- 1 dygn väger vi dem. Det är bra för att om vi misstänker att någon lamm äter dåligt el dyl så har vi en födelsevikt att kolla mot. Dessutom är det intressant framöver för att se hur de växer och om tackan har fått jämnstora lamm. Sen märker vi dem i örat med vår gårds produktionsplatsnummer och ett individnummer. I år börjar alla på 11 eftersom det är år 2011.

Eftersom vi prickade in lamningstoppen till påsk så får vi i år en lugnare valborgsmässoafton. Men jag tror jag ska satsa på att sova ikväll  (förutsatt att ingen tacka ligger och lammar) istället för nattsudd vid brasa. Efter en veckas intensiv lamning finns det sömn att ta igen! Vi har ju trots allt ca 15 tackor som inte lammat än.

1 kommentar:

Flitiga Lisa sa...

Jag önskar er en lugn och skön valborg nu när ni kan pusta ut lite. Våra sista lammade i påskhelgen.