fredag 15 juni 2012

Mellan hägg och syren


Sällan har vi väl "vårbrukat" så här sent. Men med allt regn som fallit den senaste tiden har vi inte kunnat göra annat än vänta. Den plöjda tegen har hunnit bli ordentligt grön... Det syns ju knappt vad som är vall och vad som är öppen jord på bilden ovan! Nu ikväll har maken harvat ett varv men det bar inte riktigt överallt än så han fick lämna en stor fläck för att inte bli kvar själv!

Ett skolboksexempel på hur man kan uppföröka kvickrot syns i bilden ovan. Det är kört med jordfräs några drag, för att jämna till slutfåror och där det var extra tuvig gammal vall. Då har kvickrotens rotutlöpare sönderdelats och tröttar man inte ut den genom att harva när några få blad kommit upp så uppförökas den enormt. Eftersom det finns stor risk för att det blir mycket kvickrot i denna vall så har vi beslutat att det får bli ettårig rajgräsvall i år och så får vi plöja och jordbearbeta en vända till innan vi sår in med betesblandningen. En vall ska ju ligga i flera år och då vill vi att det ska bli så bra som möjligt från början.

Eftersom vi enbart ska så in lite ny vall så är det ingen panik att få ned fröna i jorden för vår del. Värre är det för potatis- och spannmålsbönderna. De drabbades dessutom rätt hårt i höstas då de inte kunde bärga all skörd pga det myckna regnandet då. Det är minsann inte helt enkelt att vara bonde och vara utelämnad åt vädrets makter. All planering under sommarmånaderna styrs rätt mycket av väderleken.
Ett av äppelträden på gården är i full blom. Fantastiskt vackert. Det inger hopp om en vacker och härlig sommar!

Inga kommentarer: